Hoe een architect impact heeft op de gezelligheid van een huis


Mispak je niet aan de inrichting of aan het interieur van je woonst. Deze sector is namelijk heel dynamisch en staat allesbehalve stil. Ben je op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen? Waarschijnlijk is het antwoord hierop negatief. Stijlen, diverse materialen en wetgeving zijn sterk afhankelijk van de tijd. Een bouwmateriaal dat tien jaar geleden veel gebruikt werd, hoeft bijvoorbeeld vandaag de dag niet meer in gebruik te zijn.

Een interieurarchitect komt je hierbij meer dan te hulp. Hij is namelijk geschoold en gecertificeerd om jouw woning tiptop in te richten en dit volgens alle huidige normen en waarden, volledig volgens de meest moderne stijlen en bouwmaterialen – uiteraard rekening houdend met je eigen stijl en smaak. Hij school zich voortdurend bij en informeert zich via allerhande platforms betreffende sanitair, meubilair, verlichting en ga zo maar verder.

Alles in huis onder één dak

Een architect heeft je werkelijk alles te bieden. Niet alleen qua wetgeving en materialen is hij up-to-date, maar ook op het vlak van indeling en ruimtebeleving is hij je partner in crime. Hij vormt je rechterhand bij de aankleding van je thuis en dient dus ook rekening te houden met de doeleinden van de ruimtes, de ergonomie van het meubilair en de flexibiliteit van de verschillende kamers. Op lange termijn zal dit zeker de moeite waar zijn, want onnodige prijskaartjes worden zo vermeden. Denk maar aan de afwezigheid van een stopcontact in die ene hoek of aan een mogelijke veranderende gezinssituatie.

Je architect vormt je steunpunt doorheen je hele zoektocht naar dat perfecte droominterieur. In het hele bos van kleuren, vormen, materialen, stijlen, meubels en lichten is hij je steun en toeverlaat en kan je altijd op hem rekenen voor hulp, het beantwoorden van je vragen en voor tips en advies.

De diverse functies van een architect

Een architect heeft verschillende functies uit te oefenen binnen het algemeen kader van het ontwerp of het design van je woonst. Hieronder vind je de diverse functies op een rijtje:

  • Specialist: een binnenhuisarchitect is op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in de interieurwereld. Hij kan je dan ook beter dan wie dan ook helpen bij het visualiseren van je wensen en kan deze in combinatie met een adressenboek vol bekwame vakmensen en vernieuwende ideeën zorgen voor het perfecte droominterieur
  • Adviseur: een interieurarchitect helpt je bij de zoektocht naar het ideale interieur. Hij biedt je ideeën om ruimtes zo optimaal mogelijk te kunnen benutten en zorgt voor een zo goed mogelijke realisatie van je plannen, rekening houden met zowel de voorgestelde tijdspanne als het budget
  • Budgetbeheerder: op basis van jouw wensen en eisen, bepaalt de architect het budget. Samen met jullie bekijkt hij wat mogelijk is en wat niet. Bovendien kan hij voor fikse kortingen zorgen door materialen aan te kopen bij betrouwbare relaties.