Financieel: hoe krijg je het financiële plan van je huis rond? Wie kan je helpen?


Letten op het financiële plaatje

Een huis kopen vereist een heleboel spaargeld. Op enkele jaren tijd zijn bovendien de prijzen ook enorm de hoogte in gegaan. Bovendien is er heel wat toewijding mee gemoeid en dien je rekening te houden met verschillende fases. De belangrijkste stap is eerst en vooral je budget bepalen.

Bepaling van je budget

Je dient, vooraleer je denkt aan de aankoop van een huis, goed af te spreken met je partner hoeveel geld je precies wilt stoppen in deze aankoop. Bespreek op voorhand of je bijvoorbeeld een lening wilt aangaan en belangrijker nog: of deze mogelijk is bij je huidige bank. Maak daarom zo snel mogelijk een afspraak bij je contactpersoon van je bank. Hij of zij zal met jullie bespreken wat jullie precies voor ogen hebben en het bedrag berekenen dat mogelijk is om vrij te maken voor jullie lening. Hoe groter jullie loon tezamen, hoe groter deze lening zal zijn. Vergelijk zeker ook met een tool als deze de andere tarieven op de markt, zo weet je wat je mag verwachten!

Het is ook belangrijk alle mogelijke kosten in je budget te berekenen. Hou hierbij rekening met alles: de kosten van een eventuele architect, alle nodige materialen, alle nieuwe spulletjes en interieurstukken, alle meubels, alle leidingen (denk maar aan water en elektriciteit), een aannemer, de werkuren van de werkmannen en ga zo maar verder. Het lijstje is lang, des te belangrijker een ruime inschatting van het nodige budget. Zie dat je ook wat extra incalculeert; je weet maar nooit welke valkuilen en pech je onderweg zal moeten doorstaan. Bij aankoop van een huis waaraan geen grote werken meer dienen te gebeuren kan een professionele schatting door een landmeter helpen om zeker te zijn dat je waar voor je geld krijgt.

Helpers in nood

Er zijn verscheidene personen die je kunnen helpen bij het bepalen van je budget. Elke fase heeft namelijk haar eigen verantwoordelijke die instaat voor bepaalde plannen, inzichten en ideeën.

Neem bijvoorbeeld de aannemer, dewelke dient samen te werken met je architect. Deze twee kunnen je alvast op weg helpen wat betreft de nodige geldsom voor de constructie. Wil je een groot huis, dan zullen de kosten uiteraard mee de lucht in schieten. De prijs hangt ook veel af van de te gebruiken materialen. Hou hierbij steeds in je achterhoofd dat kwaliteit automatisch gepaard gaat met een gepeperder prijskaartje.

Verder kan je ook steeds rekenen op de hulp van een eventuele interieurarchitect. Deze kan je interieur afstemmen op je vooraf bepaalde budget, maar hij of zij kan ook je budget bepalen naargelang je eisen en wensen voor de ruimtes in kwestie. Ze creëert vervolgens enkele ontwerpen, afhankelijk van je budget, zodat jullie hier en daar kunnen bijsturen waar je dit nodig acht. Zo heb je je uit te geven budget volledig zelf in de hand!

Vergeet ook je familie en vrienden niet om tips en advies te vragen. Ze hebben misschien al ervaring in dit hele gebeuren en kunnen je dan ook vaak bekwame vakmensen aanraden om je alvast op weg te helpen!