Hoe kies je een locatie voor je nieuwe huis?


Een eigen huis kopen

Het is zo ver: je hebt je besluit genomen om een huis te kopen. Je staat eindelijk op je eigen benen en bent op zoek naar een eigen stekje om elke avond weer thuis te komen: proficiat! Maar… hoe bepaal je precies waar je dat huis wenst te hebben? Zo maar het eerste het beste huis kopen is hierbij alles behalve de oplossing. Je dient je huizenjacht doordacht voor te bereiden!

Heimwee als factor

Velen blijven binnen het gebied van hun geboortedorp of –stad. Ben je bijvoorbeeld in Antwerpen geboren? Dan is de kans groot dat ook in Antwerpen en omgeving je familie en vrienden wonen. Denk er goed over na of je deze dicht bij je wilt hebben of niet. Bedenk je hoe belangrijk je het vindt dat ze dicht bij je wonen.

Als je binnenin de regio van je huidige woonplaats verhuist, dan heb je waarschijnlijk al een preciezer idee omtrent de mogelijke buurten en wijken. Misschien heb je in het verleden al wat meer affectie opgebouwd met de ene buurt dan met een andere of heb je bepaalde herinneringen die je liever niet wenst achter te laten.

In ieder geval is het van belang te weten dat waar je ook gaat wonen, je familie en vrienden niet van de aardbol zullen verdwijnen. Ook je herinneringen niet. Probeer je daarom niet te laten misleiden door eventuele goedkope aanbiedingen, die eigenlijk niet bij je stijl en karakter passen, maar die je wel een plek dichtbij je dierbaren biedt. De boodschap is hier om de gulden middenweg tussen beiden te vinden!

Het woon-werkverkeer

De af te leggen afstand tussen je werkplek en je thuis is een vaak onderschat hekelpunt. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf bepaalt hoe cruciaal of doorslaggevend het is om dichtbij je werk te wonen of niet. Vind je het niet erg om lang te reizen – al dan niet met het openbaar vervoer – of om bijvoorbeeld je wekker een uurtje vroeger instellen, zodat je op tijd op de werkvloer aankomt? Dan kan je eventueel opteren voor een locatie die niet in de buurt van je werkomgeving ligt.

Wens je echter niet elke dag in de file te vertoeven of voel je er niets voor om lange afstanden af te leggen? Kijk dan hoe lang je er over doet om tot je huidige job geraken. Bedenk welke wegen je dient te volgen en wat de alternatieven zijn, fileleed is namelijk een hekel punt voor mensen op zoek naar een goede balans tussen werk en leven.

De nodige faciliteiten

Vraag je ook af of de aanwezigheid van de nodige faciliteiten in de buurt van je woonst noodzakelijk is. Wens je een supermarkten, bakkers, kappers, apothekers en andere voorzieningen in je buurt? Kies dan niet voor een woonst in the middle of nowhere, maar voor een huis aan de rand van een stad of in het centrum ervan. Verkies je de rust boven de drukte? Dan is een dorp misschien wel een betere keuze.

Controle en onderzoek

Denk eraan om onderzoek te doen bij buurtbewoners en te kijken in lokale kranten en ander naslagwerk omtrent je mogelijke nieuwe buurt. Je zal enorm veel kunnen opsteken over het gebied dat je op het oog hebt. Is de berichtgeving positief? Dan houdt niets je tegen om over te gaan tot de koop. Is deze echter negatief? Dan kan je overwegen je zoektocht verder te zetten.