Hoe een verhuis aanpakken?


Als je van plan bent ergens anders te gaan wonen of je besluit zelf een huis te bouwen dan is de geschikte woning vinden één ding, maar een ander niet te onderschatten ander belangrijk element is het verhuizen naar die nieuwe woning. Je kan er voor kiezen in je nieuwe woning het volledig opnieuw in te laten richten met nieuwe meubels, een nieuwe keuken, kortom een heel nieuw interieur. Maar vaak zijn er toch die meubels en andere spullen in je huidige woning waar je geen afscheid van kan nemen en graag meeneemt naar je nieuwe woning.

Als het over een paar kleine dingen gaat en je dit eenvoudig met je eigen auto kan vervoeren. Zo eenvoudig is het helaas niet altijd. Voor grotere verhuizingen zijn er eigenlijk twee opties. Ofwel regel je alles zelf ofwel neem je contact op met een verhuisfirma. Het is zeer belangrijk op voorhand in te schatten wat voor jou de beste keuze is.

Verhuis zelf doen

Zelf je verhuis regelen betekent niet meteen dat je klaar bent om aan de slag te gaan. Afhankelijk van het volume dat je moet verhuizen moet er een bestelwagen ingehuurd of geleend worden en natuurlijk heb je ook de nodige mankracht nodig om het eerst in te laden en vervolgens weer uit te laden. Wanneer je verhuist van of naar een appartement op een verdieping heb je bovendien ook een ladderlift nodig wanneer iets niet gewoon door de deur kan. Hiervoor kan je terecht bij de meeste verhuisfirma's.

Via een verhuisfirma

Wanneer je je verhuis laat regelen via een verhuisbedrijf ben je zelf vaak van het zware werk verlost (al is het wel aan te raden zelf mee te helpen om het in goede banen te leiden) en ben je bovendien meestal verzekerd tegen stoffelijke schade tijdens de verhuis. Afhankelijk van het volume, de afstand tussen de twee woningen en het aantal verhuizers nodig kan het bedrag redelijk oplopen. Een ladderlift zit vaak heel voordelig mee in het pakket bij een verhuisfirma waardoor dit ook in orde komt.

Extra voorzieningen

Zoals je ziet moet je verscheidene dingen afwegen in de keuze tussen zelf verhuizen of met een verhuisfirma en hangt het volume hier heel erg van af. Twijfel je over hoeveel volume je nodig hebt dan kan je dat hier simuleren. Tijdens de verhuis is het ook belangrijk met volgende dingen rekening te houden:

  • Verzekeringen: zoals gezegd zijn de meeste stoffelijke schadegevallen verzekerd door de verhuisfirma maar ook als je zelf verhuist en één van je vrienden per ongeluk materiële schade toebrengt is dit meestal verzekerd via de familiale verzekering. Het is bovendien ook mogelijk om een tijdelijke ongevallenverzekering te laten opstellen voor u en/of uw vrienden voor tijdens de verhuisdag
  • Meubelopslag: Wegens omstandigheden is het mogelijk dat u uw meubels al laat weghalen bij uw oude woning maar dat ze nog niet meteen binnen kunnen in uw nieuw stekje. Veel verhuizers zoals Antigoon Verhuizingen bieden daarvoor een oplossing aan waar u uw meubels tijdelijk kan stockeren.
  • Checklist: Niet alleen de verhuis zelf is belangrijk: ook spelen er zich heel wat extra zaken af errond. Wanneer je verhuist, neem dan voor de zekerheid deze checklist eens door, iets over het hoofd zien kan vaak lastige gevolgen hebben en bepaalde dingen alleen maar ophouden.